Elettiin 80-luvun puoliväliä. Tuolloin 8-vuotias, ähtäriläinen Petri Lamminahosai ensimmäisen tietokoneensa. Se oli legendaarinen Commodore 64. Uusi, ihmeellinen maailma aukeni ja tulevaisuus tietotekniikan ja ohjelmoinnin parissa oli sinetöity. Kaikki mahdollinen tieto kahmittiin käsiin, tilattiin julkaisuja ulkomailta saakka, sillä suomen kielellä ei ollut juuri mitään saatavilla. Tietokone vaihtui tiuhaan uudempien ja tehokkaampien saapuessa markkinoille. Se oli sitä digitalisoitumisen aikaa, kun yhä useammat saivat kotiinsa ensimmäisen tietokoneen ja pääsivät tutustumaan internetin ihmeellisyyksiin.
Lukio-opintojen jälkeen Petri pääsi Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan tietotekniikkaa. Oma mielenkiinto ja innostus saivat miehen kahmimaan kaikki mahdolliset, erityisesti ohjelmointiin liittyvät kurssit ja opinnot, joita yliopistossa oli tarjolla. Petrin virallinen tutkintonimike on Filosofian maisteri, mutta loppututkinnon pääaineena hänellä oli luonnollisesti tietotekniikka, sivuaineina matematiikka ja taloustiede.
Petri muistelee yliopisto-opintoja lämmöllä. Opiskelu on aina ollut miehelle mieluista, ei mitään pakkopullaa. Ystävät, opettajat ja uudet kontaktit sekä verkostoituminen alan ammattilaisten kanssa ovat tukeneet Petrin päätöstä siirtyä myös työskentelemään alalla. Jo useamman vuoden ajan Petri on tarjonnut palveluitaan ja osaamistaan muille freelancerina. Paluu Jyväskylän yliopistolle varmistuu myös lähiaikoina, sillä hän aikoo hakeutua vielä tohtoriopintojen pariin.
Ohjelmoinnin moniosaaja mukana monessa
Petrin erityisosaamista ovat koodaaminen sekä työskentely konenäön ja tekoälyn parissa. Vuosien ideoinnin tuloksena on syntynyt muun muassa verkossa toimiva KoodiGuru-oppimisalusta. Kipinä KoodiGurun kehittelyyn sai alkunsa siitä, kun suomenkielistä ohjelmoinnin harjoittelualustaa ei markkinoilta vielä löytynyt. Petri tarttui tuumasta toimeen ja nyt halukkaat saavat kokeilla KoodiGurua verkossa ilmaiseksi. Oppimisalusta soveltuu aloittelijoille sekä käyttäjille, joilla on jo pieni käsitys siitä, mistä ohjelmoinnissa oikein on kyse. Erilaisten tehtävien avulla on mahdollista oppia lisää ja kehittää omaa osaamistaan. Oppimisen tueksi Petri on tehnyt kattavia YouTube- videoita, joista saa apuja tehtävien tekemiseen. KoodiGurun kehittämistyö jatkuu ja haaveissa onkin, että markkinarakoa löytyisi niin kotimaasta, esimerkiksi oppilaitosyhteistyön merkeissä, kuin ulkomailtakin.
Omien kontaktiensa kautta Petri on päätynyt mukaan mitä kiehtovimpiin projekteihin. Hän on mukana muun muassa projektissa, jossa kehitetään konenäön avulla sikiön vointia havainnoivaa järjestelmää. Kyseinen projekti on saanut näkyvyyttä ulkomailla saakka. Petri on luonut tekoälyn, syöttänyt sille tuhansittain aineistoa ja opettanut sen tunnistamaan sydänkäyrästä esimerkiksi sikiön hapenpuutteen. Kehittelytyö jatkuu ja mahdollisesti tulevaisuudessa tekoälyn avulla saamme muutakin tärkeää dataa sikiön hyvinvointiin liittyen.
Aika on kypsä päätoimiseen yrittäjyyteen
Jo jonkin aikaa Petri on mietiskellyt siirtymistä päätoimiseksi yrittäjäksi. Liikeidea ja palvelut ovat hänellä valmiina. Nyt tarvitaan vain pieni sysäys, jotta saadaan yritykselle näkyvyyttä ja uusia asiakkaita.
Petri on hakenut Leader Kuudestaan ry:ltä yrityksen käynnistystukea. Tarkennettuna tukea päätoimisen yritystoiminnan käynnistämiseen. Yhden miehen yritys kantaa nimeä SmartCode Solutions.
Käynnistystuen avulla on tarkoitus tuoda moniosaajan palvelut yhden nimen alle, viimeistellä KoodiGuru-oppimisalusta sekä panostaa sen markkinointiin. Yhtenäiset, visuaalisesti näyttävät nettisivut ovat ensimmäinen askel markkinoinnin edistämiseksi. Erilaisia kursseja ohjelmoinnin opettamiseen on jo suunniteltu yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa.
SmartCode Solutions tarjoaa myös konsultointipalveluja yrityksille, jotka tarvitsevat apua data-analyysiin, ohjelmistoihin tai konenäköön ja koneoppimiseen liittyvissä asioissa. Petrin toiveena onkin, että lähialueen yritykset ottaisivat rohkeasti yhteyttä, mikäli tarvetta hänen osaamisensa hyödyntämiseen on. Yritystä Petri pyörittää kotoa käsin, mutta tulevaisuudessa hankintalistalle tulevat myös tehokkaammat tietokoneet. Mikäli KoodiGuru- oppimisalusta saa tuulta siipiensä alle, rekrytoidaan tähän tulevaisuudessa lisähenkilöstöä.
Teksti: Sanni Rinne, kuvat: Petri Lamminahon oma arkisto