Halu kehittyä ja oppia uutta vie elämässä eteenpäin, myös ammatillisesta näkökulmasta. Leader -toiminta on maaseudun kehittämistyötä ja luonnollisesti myös me yhdistyksenä pyrimme edistämään ja monipuolistamaan toimintaamme tarttumalla rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin.
Yhdistyksemme on jo vuosien ajan tarjonnut väylän kansainvälistymiseen alueemme 14-17-vuotiaille nuorille. Erasmus+ -rahoitteisiin vaihtoprojekteihin on tähän mennessä osallistunut satoja nuoria alueemme paikkakunnilta. Tänä keväänä otimme askeleen kohti tuntematonta ja lähdimme mukaan meille uudenlaiseen kumppanuushankkeeseen, jonka kohderyhmänä oli nuorten sijasta nuorisotyöntekijät.
Kolmiosainen hanke starttasi Ähtäristä

The right to disconnect -nimisen kumppanuusprojektin tavoitteena oli kehittää hyviä käytänteitä sekä työkaluja, joita nuorten kanssa työskentelevät voivat ammatissaan hyödyntää. Hanketta koordinoi meille nuorisovaihdoista tutuksi tullut portugalilainen organisaatio Omnis Factum Assosiacao ja kolmanneksi osapuoleksi mukaan lähti virolainen organisaatio MTU Communication. Hankkeen kustannukset kattoi Omnis Factum Assosiacaolle myönnetty Erasmus+ -rahoitus.
Pitkin kevättä työstetyn hankkeen ensimmäinen osuus järjestettiin 25.- 31. maaliskuuta Kuudestaan ry:n toimialueella Ähtärissä. Nuorisotyöntekijöitä Suomesta, Virosta sekä Portugalista kokoontui viiden päivän mittaiselle Me and my mind –nimeä kantaneelle koulutusviikolle, jonka aikana perehdyimme nuorten mielenterveystilanteeseen globaalilla tasolla. Käsittelimme yleisimpiä mielenterveysongelmia nuorten keskuudessa sekä sitä, kuinka me työntekijöinä voimme edesauttaa pääsyä avun piiriin. Majoitus, ruokailut sekä työskentelytilat järjestyivät Valkeisen Loman idyllisessä maalaismiljöössä.
Ensimmäisen osion tavoitteena oli vahvistaa nuorisotyöntekijöiden ammatillista osaamista, syy-seuraussuhteiden ymmärrystä sekä kehittää taitoja tunnistaa erilaisia mielenterveysongelmia. Viikko oli intensiivinen monella tapaa, sisältäen työskentelyä ja pohdintaa myös henkilökohtaisella tasolla. Tutkailimme paljon omaa jaksamistamme nuorisotyöntekijöinä sekä sitä, kuinka pienetkin teot vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Syvällisten ja verrattain rankkojenkin pohdintojen ja keskustelujen vastapainoksi etsimme mielenrauhaa ympäröivästä luonnosta, saunoimme ja rapsuttelimme Valkeisen Loman poroja sekä muita pihapiirin eläimiä.
Keväinen Suomi tarjoili parasta antiaan, sillä saimme kokea niin lämpimän auringonpaisteen kuin taivaalla loimuavat revontuletkin. Eritoten portugalilaisten osallistujien riemuksi oli kuin tilauksesta vielä luntakin maassa ja moni innostui kokeilemaan pulkkailua sekä lumisotaa ensimmäistä kertaa elämässään.
Tallinnan kautta Portugalin Montijoon
Ähtärissä järjestetyn koulutusviikon jälkeen pidimme pienen hengähdystauon, kunnes tapasimme organisaatioiden edustajien kesken Tallinnassa huhtikuun lopulla. Yhden päivän mittaisen pikavisiitin aikana suunnittelimme projektin viimeisen osion, tulevan vaihdon Portugalissa. Jokaiselle organisaatiolle jaettiin omat vastuualueet ohjelmasta sekä päätimme mitä muuta sisältöä kahdeksan päivän mittaiseen vaihtoon tullaan sisällyttämään.
Viimeinen osio hanketta koordinoivan Omnis Factum Assosiacaon kotikaupungissa Portugalin Montijossa toteutui kesäkuun 3.-12. päivä. Tavoitteena oli kehittää ja testata erilaisia mielenterveyttä tukevia työkaluja ja menetelmiä nuorten kanssa tyskentelevien tueksi. Kahdeksan päivän aikana toteutimme useita workshopeja, joita varmasti jokainen tulee työssään tulevaisuudessa hyödyntämään. Pureuduimme muun muassa tunnetyöskentelytaitoihin sekä erilaisiin rauhoittumistekniikoihin. Välillä maalailtiin, tanssittiin, huudettiin, hengiteltiin, meditoitiin sekä naurettiin! Yhteiset keskustelut sekä kokemusten jakaminen olivat yhtälailla tärkeä osa toiminnan täyteisiä päiviä.

Työpajoja oli valmisteltu ennakkoon, mutta järjestimme aikaa myös yhteisille suunnitteluhetkille. Parhaimmat ideat syntyivätkin, kun kolmen maan osaajat löivät viisaat päänsä yhteen hyödyntäen jokaisen henkilökohtaista ammattitaitoa ja -tietoa. Aikaansaaduista ja testatuista työpajoista kasataan vielä projektia koordinoineen Omis Factum Associacaon toimesta käsikirja, josta löytyy kaikki suunnittelemamme workshop-ideat. Niitä saavat kaikki vapaasti hyödyntää työssään ja miksei ihan omassa elämässäänkin.
Portugalin vaihdon yksi mieleenpainuvin hetki oli, kun luonamme vieraili psykologi Sofia Ramos kertomassa omasta työstään sekä nuorten mielenterveystilanteesta Portugalissa. Avun saamisen vaikeus sekä eräänlainen stigma mielenterveysongelmista kärsiviä kohtaan on valitettavasti maitamme yhdistävä tekijä. Miksi mielenterveysongelmia ja -sairauksia ei vieläkään rinnasteta esimerkiksi murtuneen jalan hoitoprosessiin? Lääkkeitä kyllä määrätään oireiden hoitoon, mutta panostetaanko riittävästi juurisyiden selvittämiseen sekä jälkihoitoon? Keskustelua kyllä käydään ja aihetta tuodaan yhä enemmän ja enemmän tietoisuuteen, mutta silti niin moni nuori jää ilman apua tai joutuu odottamaan liian kauan. Nämä ajatukset jäivät kaikkien osallistujien mieliin, mutta toisaalta inspiroivat jatkamaan tärkeää työtämme nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Nuorisotyöntekijä voi tietämättään olla erittäin tärkeässä roolissa kohtaamansa nuoren elämässä. Saavutettava, läsnäoleva, hyväksyvä ja turvallinen aikuinen kuuluu jokaisen perusoikeuksiin.
Kiitos mukaan seikkailuun uskaltautuneille
Antoisan, uudenlaisen projektin päätteeksi on paikallaan kiittää kaikkia mukana olleita organisaatioita sekä erityisesti Suomesta mukaan lähteneitä osallistujia. Kiitos myös nuorisotyöntekijöiden työnantajille, jotka näkivät projektin ammatillisesti kasvattavana kokemuksena ja mahdollistivat täten osallistumisen. Uusien ideoiden ja työskentelymenetelmien lisäksi solmimme ystävyyssuhteita sekä kansainvälisiä kontakteja. Koimme kunnon kielikylvyn erityisesti ammatillisen sanaston osalta ja kielitaito parani kohisten. Saimme paljon rohkeutta ja uskallusta olla esillä, argumentoida sekä työskennellä monikulttuurisissa ryhmissä. Moni meistä harppasi kauas omalta mukavuusalueeltaan saaden näin ollen projektista enemmän kuin osasimme kuvitellakaan. Hankkeen aikana koettiin tunteiden skaalaa laidasta laitaan sekä ihmeteltiin muun muassa kulttuurienvälisiä eroavaisuuksia, mutta toinen toistamme tsempaten ja avustaen saatiin homma pakettiin! Kuudestaan ry:n näkökulmasta projekti oli silmiä avaava ja erittäin opettavainen. Oli ilo työskennellä ammattitaitoisten Erasmus+ -konkareiden kanssa ja ihailua herätti mukanaolleiden innostus niin kansainväliseen toimintaan kuin työskentelyyn nuorten kanssa. Kipinä myös omien kumppanuusprojektien toteuttamiseen syttyi. Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos kaikille mukana olleille!
Teksti ja tekstin kuvat: Sanni Rinne, nuorisohankekoordinaattori, Kuudestaan ry
Artikkelikuva: Georg Korotkihh